Att våga söka hjälp

Åsa Lundström Mattsson

Åsa Lundström Mattsson
Åsa Lundström Mattsson, socionom Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Det finns hjälp att få! En början är ofta att hitta en person som lyssnar och förstår som du kan lita på. Det kan vara en vuxen du har förtroende för, en person på en stödjour, det kan vara en socionom, kurator eller psykolog. Det finns hjälp att få på olika ställen men ibland kan det ta lite tid innan du hittar rätt.
Att skada sig själv genom sex börjar bli allt mer känt men det finns fortfarande personer som inte vet så mycket om det. Det är du som är expert, du behöver berätta hur det är för att andra ska förstå. De flesta vuxna kommer vara förstående och ta emot din berättelse. Men om du stöter på någon som är helt oförstående eller ställer kränkande frågor, så vänd dig till någon annan.

Ge inte upp!
Oftast löser sig inte allt direkt bara för att du berättar. Du har ofta en tuff tid framför dig och det är viktigt att du och den som stöttar dig är uthålliga i ert engagemang. Det kan finns hinder till exempel att kön till ungdomspsykiatrin är lång eller att en polisanmälan inte leder till en fällande dom. Det kan vara bra att inte ha för stora förväntningar på att allt ska lösa sig direkt - men ge inte upp, säger Åsa Lundström Mattsson, socionom Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Under hjälp-fliken här ovan kan du läsa mer om vart du kan vända dig.
loader