Vad händer hos BUP?

Moa Mannheimer

Moa Mannheimer

Anna Norlén

Anna Norlén
Anna Norlén, enhetschef på BUP Grinden.

Hallå där Anna Norlén och Moa Mannheimer på BUP (barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen) Grinden i Stockholm, en specialenhet för barn och unga som varit utsatta för sexuella övergrepp, om man inte bor i Stockholm, men ändå vill ha kontakt med er – hur kan man göra då?
- Man kan ringa oss för att fråga om råd hur du kan komma vidare med dina problem, vi kan tipsa dig om kontakter på din ort. Vårt telefonnummer är 08-514 531 00 (måndag - fredag kl. 8.00 - 16.45).
Vad händer när man kontaktar BUP?
- Du blir oftast kallad till ett första samtal, där en psykolog eller kurator frågar vad du har för problem och ni tillsammans diskuterar hur BUP kan hjälpa dig och din familj. Var beredd på att få mycket frågor, det är så BUP kan få veta vad ditt problem är – men glöm inte att du också kan ställa frågor tillbaka. Ha gärna några frågor förberedda, så att du kan komma ihåg att ta upp det du vill.
Måste mina föräldrar veta att jag har kontaktat BUP?
- Är man minderårig (under 18 år) har föräldrarna eller vårdnadshavarna rätt att veta vad som händer med barnen, men från 15-16 år och uppåt har vi som policy att vi inte behöver informera vårdnadshavaren på en gång om tonåringen inte vill det (i en del fall). Det kan dock ändå vara bra att en vuxen vet om vad som händer - och det beror också på om personalen bedömer att tonåringen behöver stöd eller skydd akut, vilket kan vara svårt för en ungdom att klara själv. Hos BUP kan föräldrarna få egna samtal med en terapeut, det finns alltså möjlighet att som ungdom få prata med någon själv, föräldrarna får prata med någon annan själva och man kan också ha gemensamma familjesamtal.
Hur vet jag att den jag pratar med på BUP förstår mina problem?
- Det finns tyvärr aldrig några garantier för det, men de flesta som jobbar inom BUP är vana vid att prata om svåra saker och har lång erfarenhet av det. Märker man att den man pratar med inte med förstår kan man alltid be om att få prata med någon annan.
Varför är BUP bra?
- För att hjälpa dig på vägen att må bättre, att förstå dig själv på ett bättre sätt. Ofta är det svårt att veta varför man är ledsen eller arg och då kan det vara bra att ha någon att bolla de tankarna med. Även om man kanske vet varför man mår dåligt är det svårt att förändra sin situation - just det är BUP bra på att hjälpa till med.

Läs mer på www.bup.nu. Där kan du få svar på fler vanliga frågor.
loader