Hur kan jag hjälpa min kompis?

Snabbkurs

- Lyssna på vad din kompis har att säga.

- Fråga mer men respektera om din kompis kanske bara vill berätta lite grann.

- Berätta för din kompis vad du blir orolig för men skuldbelägg inte.

- Uppmuntra din kompis till att berätta för en vuxen (särskilt om han/hon är under 18 år) och att söka hjälp.

Åsa Landberg, psykolog och Linda Jonsson, socionom, hur kan jag som kompis hjälpa någon jag misstänker använder sex för att döva sin ångest?

- Om din kompis berättar för dig att han eller hon har sex för att skada sig eller har sex på ett sätt som inte verkar okej, så är det första och viktigaste att ta dig tid och lyssna på vad kompisen vill berätta. Det är viktigt att den som berättar får känna sig trodd. Det kan ju vara första gången som hon eller han berättar sin svåra historia för någon. Fråga gärna, men var beredd på att din kompis kanske inte vill svara på allt du undrar.
Om du blir orolig för din kompis så säg det, och förklara varför. Vilka risker finns med det du fått höra? Det är viktigt att hålla förtroenden och respektera om din kompis inte vill att du berättar för någon. Försök i första hand att uppmuntra och stötta till att berätta för fler som kan hjälpa till. Gör din kompis riktigt farliga saker kan du vara tvungen att slå larm och berätta utan tillåtelse. Du kan prata med föräldrarna eller för någon som jobbar med ungdomar.
Det finns hjälp att få av till exempel Socialtjänst, BUP och Ungdomsmottagning och frivilligorganisationer.
På skolan finns skolsköterska och skolkurator (hit kan din kompis också vända sig - se lista här).

Är din kompis under 18 år är det extra viktigt att en vuxen får veta eftersom barn och ungdomar har särskilda rättigheter.
loader