HUR ska jag fråga?

Om man har vetskap eller misstankar om att en ung person är utsatt för sexuell exploatering är det viktigt att vara tydlig med vad man är orolig över. Man bör ställa direkta frågor, till exempel:

- Jag är orolig för att du ska ha (vad du är orolig över)?

- Har det hänt någon gång att du har fått något för att ha sex?

Även om du som vuxen inte har så stor erfarenhet av bloggar och chattande är det viktigt att man intresserar sig och visar att man bryr sig genom att ställa frågor. För att skaffa dig en grundläggande kunskap om olika sajter och funktioner kan du också fråga andra vuxna som kanske har bättre koll än vad du har. Ett tips är också att besöka populära sajter.
Vid individuella samtal med barn och unga kan öppet ställda frågor kring internetanvändning leda till mer känsliga frågor. Tänk bara på att inte vara fördömande och moraliserande. Fråga för att du är intresserad och bryr dig.

- Vilka sidor brukar du vara inne på?

- Har du kompisar på internet? Hur brukar ni få kontakt?

- Har du lärt känna någon via internet som du inte kände innan? Berätta!

- Har du pratat i telefon med eller träffat någon i verkligheten som du fått kontakt med på nätet? Hur gick det till? Känner ni varandra idag?

- Har du haft sex med någon du har träffat på nätet? Hur gick det till? Hur kändes det?

- Brukar du lägga ut bilder på dig själv på nätet?

- Har du lagt ut bilder på någon annan?

- Har någon annan lagt ut bilder på dig? I vilket sammanhang? Hur kändes det?

- Har du varit med om att någon har utgett sig för att vara någon de egentligen inte är?

- Många är med om obehagliga saker på internet, som till exempel att någon har skickat konstiga bilder, skrivit om sexcuella saker eller gjort något annat som inte har känts bra. Har du varit med om det?

- Vad var det som hände? Berättade du för någon? Vet du att man kan blockera och anmäla personer som har gjort olagliga saker?

Källa: Men fråga mig bara (av Ungdomsstyrelsen och Allmänna barnhuset).




loader